Zorganizowany wypoczynek dla młodzieży
20 Paź 2011

Dzień 6: Akademia Kulinarna i dyskoteka

20 października 2011: Zebraliśmy się przed Galerią Pomorską. Przeszliśmy do Akademii Kulinarnej Sadkiewicz i Szukaj, gdzie mieliśmy uczestniczyć w pięciogodzinnych warsztatach kulinarnych, które realizowaliśmy podzieleni na trzy grupy.

PA205587 - Kopia - Kopia.jpg Pierwszym blokiem tematycznym naszych zajęć był savoir – vivre, gdzie sprawdzaliśmy swoją znajomość dobrych manier podczas posiłku, uczyliśmy się nakrywać do stołu oraz odgrywaliśmy zabawne scenki w restauracji i barze szybkiej obsługi. Następnym punktem warsztatów było pieczenie chleba, podczas którego z wyrobionego już ciasta lepiliśmy różne kształty, w zależności od naszej inwencji. Jedni więc tworzyli napisy i skomplikowane figury, inni z kolei ograniczali się do zwykłych supełków. Kiedy już wszyscy pokazali talent, ciasto powędrowało do pieca, gdzie zmieniło się w pyszne bułeczki o wymyślnych kształtach.

PA205642 - Kopia (2).jpg Kolejnym etapem naszych zajęć była wizyta w laboratorium, gdzie dowiedzieliśmy się, na czym polega badanie jakości ziarna i mąki oraz przeprowadziliśmy kilka eksperymentów przy użyciu mąki i wody.
Następnie udaliśmy się do kuchni, by pod fachowym okiem pana Marcina Szukaja zgłębić tajniki krojenia cebuli oraz innych warzyw, a także przyrządzić tradycyjną włoską pizzę, wybierając nasze ulubione dodatki. Były więc pizze z samym serem i pieczarkami, jak i te bardziej skomplikowane, z ananasem, różnymi rodzajami papryki, szynką, itd.

Po upieczeniu naszych włoskich dzieł, największą radość sprawił nam kolejny etap wizyty w Akademii, a mianowicie konsumpcja naszej pizzy.
Warsztaty kulinarne zostały zwieńczone porcją tradycyjnego żuru z kiełbasą i jajkiem, a także otrzymaniem pamiątkowego dyplomu za udział w zajęciach. Opuściliśmy Akademię i rozstaliśmy się na kilka godzin, by wieczorem spotkać się w szkole na dyskotece.

PA205714.jpg Nasza wieczorna zabawa w szkole przyciągnęła większą niż zazwyczaj liczbę uczniów, a ci, którzy przybyli bardzo miło spędzili czas tańcząc, nawiązując znajomości z grupą z Walii oraz uczestnicząc w zabawach przygotowanych przez uczniów z liceum. Ciekawym “ozdobnikiem” dyskoteki było stoisko działającej w naszej szkole spółki jawnej Stonoga, która specjalizuje się w malowaniu kolorowych wzorków na białych butach sportowych. Po dyskotece, już bardzo zmęczeni, udaliśmy się do domów, a grupa z Walii do hotelu, aby wyspać się przed kolejnym pełnym wrażeń dniu.

Tekst: Mateusz Mitura i Pola Łuczka

Zapraszamy wszystkich do odwiedzenia strony wymiany polsko – walijskiej prowadzonej przez uczestnika wymiany Comenius – Pawła Osiala z klasy 3 beta – http://www.polandandwales.com

zobacz galerię zdjęć

Skomentuj

Brak komentarzy do “Dzień 6: Akademia Kulinarna i dyskoteka”

Pozostaw komentarz

  • RSS
  • Facebook
  • Picasa
  • YouTube
Przeczytaj poprzedni wpis:
Wizytacja Radcy Inspektorialnego ds. szkolnictwa ks. Stefana Makurackiego

Od 17 do 19 października w murach Collegium Salesianum gościliśmy ks. Stefana.

Zamknij